Около 200 жители на Гърмен протестираха пред сградата на Министерския съвет.

Те настояват проблемът с незаконните ромски къщи в селото да бъде решен незабавно, въпреки че Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с препоръка събарянето на незаконни ромски постройки да се преустанови, тъй като майки и деца от квартал „Кремиковци” няма къде да бъдат настанени.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Къде са парите за евроинтеграция", "Цацаров, докога ще те чакаме", "Бойко, докога ще има беззаконие", "Земя напоена с кръв, не се продава".

Протестиращите дадоха една седмица срок на главния прокурор, на регионалния  и на вътрешния министър, да изпълнят исканията им. Протестното писмо така и не беше внесено в Министерския съвет, тъй като днес нямаше кой да го приеме. Ще бъде предадено на властта в понеделник.

Снимка: БГНЕС

Недоволните поискаха оставките на вицепремиерa Румяна Бъчварова, министър Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров и се заканиха, че няма да плащат повече данъци на общината, както и такса смет.

Снимка: БГНЕС

Междувременно кореспондентът на bTV провери как протича животът в квартал "Кремиковци". В последните години раждаемостта в гетото се е увеличила значително, което го прави толкова многолюдно. Тези данни опровергават твърденията, че тук има много пришълци.

„Имало е раждаемост между 15 и 20, след това започва 25- 30 и към момента вече имаме над 30 и няколко деца годишно. Това означава че расте скоростно броят на жителите в квартала”, обясни кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Прави впечатление и че децата са в добро здраве, а в гетото няма полови инфекции и употреба на наркотици.