Жители на община Гърмен претестираха днес на жълтите павета в София и внесоха в Министерския съвет подписка с искане държавата да възстанови законовия ред, а МВР да гарантира сигурността на жителите в района. 

Те издигнаха плакати с надписи: "Бойко, докога ще има беззаконие?"; „Цацаров, докога ще те чакаме”; „Къде са нашите права?” и др.

Над 700 души са се подписали под искането за незабавно действие на институциите. Жителите на Гърмен настояват държавата да приложи закона по отношение на незаконните постройки на ромите и да ги събори.

Събарянето на незаконните къщи започна на 29 юни с първите 4 къщи, но планирания за 18 юли втори етап беше отложен заради решение на Европейския съд за правата на човека.

Българите от Гърмен настояват още ефективни мерки от МВР за гарантиране на сигурността, спокойствието и неприкосновеността на собствеността на жителите на Гърмен.

„Вече всички разбраха, че Гърмен не е просто едно село или една община накрая на България (...) Искаме тези закони, които са за всички граждани, да бъдат приложени и да се обърне внимание на начина, по който се отглеждат и живеят тези хора.

Най-вече децата им, защото тези деца, пораствайки в такава среда, са лишени от всякакво бъдеще. Искаме МВР да гарантира реда и спокойствието на всички граждани в общината”, обобщи исканията Делян Тошев от Гърмен.

Писмото е адресирано до Министерския съвет, президентството, парламента, главния прокурор и всички отговорни институции.