Гъст дим, придружен с остра задушлива миризма – това дишат столичани в кварталите „Западен парк” и „Овча купел” от началото на студените дни. Данните за въздуха отчитат, че замърсяването на атмосферата в този район на София е най-критично.

Според местни жители миризмата и гъстият дим идват от виетнамските общежития и „Факултета”.

Наш екип потърси източника на дима, за да установи какво гори. Пушекът идва от горичката между „Факултета” и „Овча купел”. Според жители на квартала най-задимено е през нощта, но 11 преди обед, когато нашият екип е на място, също гори.

От останките от изгоряла гума и кабели навсякъде наоколо става ясно, че тук е мястото, където се горят кабели за продажба и рециклиране. Точно срещу сметището има пункт за изкупуване на метали, а срещу него, заграден с високи огради и тел двор, в който се горят по-големи количества кабели.

Работниците се разбягват щом виждат камерата ни, а кабелите продължават да горят.

По права линия тази база за горене на гуми и кабели се намира едва на около 500 м. от блоковете в кв. „Овча купел” и в непосредствена близост до къщи с деца в махалата.

Кабелите и кумите, които се горят във „Факултета” са само част от източника на гъстия смог. От къщите на хората също идва тежък нетипичен за горене на дърва дим. Причината е нова мода за отопление в махалата през този сезон – ромите вече се отопляват като горят дрехи втора употреба.

Един кубик дрехи втора употреба струва около 30 лева. За отопление се използват и дрехите, оставени около кофите за боклук. Докато текстилът, чантите и обувките горят, освен че изхвърлят отрова в атмосферата, запушват и комините.

За да решат този проблем, жителите на „Факултета пробиват дупка в стената и изпускат дима направо в атмосферата чрез кюнец.

Има други, които вместо дрехи, горят в печките си стари автомобилни гуми.

Данните показват, че по обед, когато екипът ни снима във „Факултета”, въздухът е най-малко замърсен. Нощем от горенето на кабели, гуми и стари дрехи гъстият смог задимява и обгазява околните квартали „Западен парк”, „Разсадника” и „Овча купел”.

Според зам.-кмета на общината Николай Вушовски причина за гъстия дим е, че кварталите нямат топлофикация или газификация и близо 30 хил. души се отопляват на твърдо гориво.

„Със сигурност има хора, които палят гуми и кабели. Въздухът, който дишаме въобще не се отличава от този, който е в София, с малки изключения”, заяви Вушовски.

По думите му е създадена специална организация, съвместно с компетентните органи.