Съпругата на бившия директор на фонда за лечение на деца Павел Александров – Мария, и адвокатката му Диана Ангелова искат на семейството да бъдат върнати ценности, които бяха иззети при акцията по задържане на Александров.

Пред журналисти Ангелова заяви, че ще депозира молба за това, като към нея ще приложени всички сертификати, удостоверяващи произхода на монетите. Отделно от това в монетния двор има списък кой какви монети е закупувал.

Снимка: МВР

Връщането на тези вещи обаче според закона може да стане след приключване на разследването или по решение на прокурора по-рано, посочва БТА.

Съпругата на Александров е дала показания тази сутрин в ГДБОП. Тя е представила своите данъчни декларации за доходи, удостоверяващи заеманата от нея висша банкова позиция.

Разследването е на много ранен етап, обвиненията са схематични, като са преписани текстове от НК. И така ние няма как да изграждаме защита, коментира Диана Ангелова.

Допуснати са редица нарушения при обиска, каза адвокатката и даде пример, че в описа съществува "папка с документи", без да е ясно какво съдържа тя. Часовниците пък били описвани като "сребрист" и "златист".

Част от действията на разследващите тя определи като преднамерени и с цел Александров да бъде унижен.

Освен това Павел Александров не е имал достъп до сейфа с ценности, за който разследващите обясняват. Той е бил нает от съпругата му и първия й мъж, вече покойник.

Според Диана Ангелова Павел Александров няма как да е одобрявал сам плащания. Всички те са минавали през МЗ за одобрение и всичко е съгласувано с обществения съвет на фонда.

Колкото до обвиненията, че е работил само с Гюрай Ходжев, Ангелова обясни, че той е бил единствен представител на турска болница в България. Тя обаче допуска, че с ареста на Александров е възможно да се цели и удар по Ходжев, а това може да има връзка с разширяването на дейността на турската болница.

Заповедта за уволнение на Александров е била подготвена предварително, което говори, че целта е била назначаване на друг човек, смята Диана Ангелова.