Жена на 44 години загуби гърдата си след проведено нетрадиционно „лечение” с хранителни добавки и глад. След лечението състоянието й се влошава, туморът се увеличава до 3 килограма и се налага драстична оперативна намеса.

Пациентката гладувала около месец по съвети на гастролиращ руски лекар, който идвал за няколко дни в България. „Правили са й нещо с електричество, казали са й да не се храни и са й давали да пие някакви биопродукти!”, обясни онкологът проф. Елена Александрова.

Туморът е бил доброкачествен, но заради погрешното лечение е достигнал гигантски размери. Затова драстичната операция била неизбежна. Жената е могла да запази гърдата си при правилно лечение. Медиците се възмущават как е могла да се довери на „знахарски работи”.

Вера Николова също е имала „рак на гърдата”и сега помага на други жени със същата съдба. „Аз имам позната, която реши да не се оперира и да се лекува алтернативно. Е, миналата година почина”, разказва тя.

В център, където съчетават алтернативна и традиционна медицина, срещаме жена, която е решила, че тук ще й помогнат повече, отколкото в специализирана онкоболница: „Прочетох, че тук е по-щадящо лечението”.

Здравното министерство два пъти отнема лиценза на алтернативния онкодиспансер. Отскоро имат нов лиценз. „Вижте, всички тия методи намират място и в нашата практика, но не като панацея, не като лечение. А като елементи от едно комплексно лечение!”, казва управителят на центъра за интегративна медицина д-р Христо Дамянов.

От здравното министерство казаха, че няма как да контролират нерегистрирани лица, които практикуват неконвенционални методи.