Земеделци ще струпват трактори и комбайни по бензиностанциите в петък - до всяка втора кола, комбайн или трактор. Решението взеха зърнопроизводителите на събрание в Арбанаси.

Недоволството на земеделците е предизвикано от нова наредба, която изисква от зърнопроизводителите да монтират средства за измерване на всички свои резервоари с вместимост над 1000 литра.

От 31 август данните ще се изпращат автоматично в НАП. Ако нямат такива уреди, ще трябва да зареждат техниката си на обикновените бензиностанции.

„Не мислим, че тази промяна ще доведе до целта, която има наредбата, а тя е да се спре контрабандата на горивата. Това значи ежедневен разход за земеделския производител, ежедневно зареждане и задръстване по пътищата”, коментира председателката на организацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова.

В продължение на 6 месеца браншът води преговори за отпадане на наредбата, но тя вече е публикувана в държавен вестник и тези, които не я спазват подлежат на глоба до 2 хил. лв. и затвор.

Според данъчните инвестицията не би трябвало да е непосилна и припомнят, че задължителните измервателни уреди на бензиностанциите са свили търговията на черно с над 30%.

В протестното зареждане на бензиностанциите ще се включат зърнопроизводители от цялата страна, с изключение на Благоевградска област.