Лекарите ще предписват по нов начин лекарствата по Здравна каса. Това предвиждат предложения на здравното министерство.

Как това ще се отрази на пациентите?

Сега лекарите предписват лекарствата по здравна каса с тяхното търговско име, т.е. предписват на коя конкретно фирма да пием медикамента.

Промените целят пациентът да прави този избор, от който всъщност зависи и колко ще доплати в аптеката. В някои случаи обаче това може да е опасно, твърдят лекари. Като при биологичните лекарства, които се предписват при артрит и при тези за трансплантирани пациенти.

Вследствие на диабет, Галина Щотапона е с увредено зрение. Бъбреците и също отказали. Години на ред е на хемодиализа. Миналата година и е трансплантират бъбрек. „Чувството е много по-различно, живота ми стана по-добър. Вече не ходя по три пъти на ден на диализа”, разказва тя.

Заради трансплантацията, Галина пие специфично лекарство по здравна каса. То попада в група, в която касата поема изцяло най-евтиният медикамент. Според предложенията в този случай лекарят няма да има право да определя на коя фирма да е лекарството. Изборът ще е на пациента и фармацевта в аптеката.

„Тогава терапията отива на кино, тогава терапията идва с усложнения на пациента и той ни става по-скъп, това е малката страна”, смята професор Емил Пакалев от клиниката по нефрология и трансплантации УМБАЛ „Александровска”.

Рискът е заради това, че при тези лекарства разликата между терапевтичната и токсичната доза е малка, т.е. смяната на един продукт с друг може да доведе дори до смърт.

Фармацевтите са съгласни, че за тези лекарства трябва да се запази досегашния ред. За други обаче, като тези за сърце, промяната ще е полезна.

„В момента на отпускане може пациента да си избере точно това, което го устройва и да получи без голямо доплащане необходимата терапия”, смята Маргарита Грозданова, експерт към БФС.

Освен това пациентът няма да се връща до лекаря за нова рецепта всеки път, в който лекарството му изчезне от аптеката, тъй като фарамцевтът ще му го замени. Включително и с по-евтино.

Лекарите ще бъдат задължени да информират пациентите дали лекарството е частично или изцяло платено от касата. Ако е частично - дали има по-евтин аналог. Като в тези случаи пациентът ще преценява дали в рецептата му лекарят да напише  търговското име.