Състояние на здравеопазването в България е катастрофално и пред срив. Това е общото мнение на съсловни и пациентски организации.

От Българския лекарски съюз информираха, че в писмо до премиера са поискали освобождаването на финансовия министър Симеон Дянков. Причината - оставането му на тази длъжност "вече е опасно", тъй като парите за здраве на българските граждани се отклоняват и усвояват за други цели.

Според председателя на организацията д-р Цветан Райчинов досега поне три пъти съюзът е настоявала пред Бойко Борисов да получи отговор за какво се използват средствата, натрупани от здравни вноски и кой управлява 9 млн. лева излишък, останал в Здравната каса за миналата година.

БЛС не е получил отговор на тези въпроси, допълни д-р Райчинов. Според него за последните две години са отклонени от системата на здравеопазването близо 2 милиарда лева.

„Необходима е спешна стратегия по въпросите на здравеопазването за следващите години”, каза д-р Борислав Миланов. Той припомни, че държавата не отделя никакви средства за профилактика на денталните заболявания, което е една от причините да има 11 хиляди извадени постоянни зъба на децата до 18-годишна възраст.

Ако през следващата година има хаос и неясноти в здравеопазването, свалям всякаква отговорност от лекарите за това, каза още д-р Райчинов и добави, че поради липса на определени наредби от страна на здравното министерство се забавят преговорите с НЗОК за Националния рамков договор за 2013 г.