Да пишем на кирилица без латински букви и символи, призовава кампанията „Дай на кирилица”, която е в ход.

Маймуница, шльокавица – това са само част от имената, които хората дадоха на онзи странен език, който все повече навлиза във всекидневието ни и включва всякакви латински букви, знаци и символи. Социалните мрежи изобилстват с куриозни примери с този език.

В Първа английска гимназия в София основно пишат на английски, но въпреки това осъзнават, че не трябва да забравят кирилицата.

Класната на 11 клас Антоанета Иванова преподава български език от 25 години. Признава, че в час рядко учениците ѝ ползват латиница, но когато общуват през интернет не се съобразяват как пишат дори с нея.

„Разбирам желанието им да знаят чужд език, всеки език е богатство, но това все пак е родният им език – ако ти не го уважаваш, тогава къде отиваш”, коментира тя.

Виждали ли сте как изглежда стих на Дебелянов на латиница? Или българската азбука изцяло изписана със знаци и латински букви? Чрез провокативна изложба група графични дизайнери показват отношението си към така наречената шльокавица.

Паралелно с това започна и кампания за въвеждането на тест за грамотност при постъпване на работа, защото оказва се много често възрастните пишат с повече грешки дори от подрастващите.

Кампанията „Дай на кирилица” тепърва ще се разраства. На страницата ѝ във „Фейсбук” в следващите няколко седмици може да публикувате всякакви куриозни примери от виртуалното пространство, на които сте попаднали.