В навечерието на Великден Агенцията по храните засили контрола върху кланиците и магазините за месо за качеството на агнешкото. Собственици на кланици се оплакаха от прекомерен контрол, което забавя доставките на продуктите в магазините.
Примерът е от Търговище. Славчо Славчев притежава кланица за животни и се оплаква, че по Великден и Гергьовден Агенцията по безопасност на храните затормозява излишно доставките му на месо към магазините.
„Връщат ни агнета, които нямат ушни марки, ние сме принудени да търсим такива от техни колеги, за да можем да осъществяваме нашата дейност”, разказа Славчев.
„Марките трябва да ги има в общините, да може производителят спокойно да си вземе марката, като дойдат примерно да купят агнето, автоматично да я закача, колата да тръгне, маркирана, с пътния лист и с всичкото, за да ги няма тези проблеми в кланицата”, посочи на свой ред производителят от Антоново Хасан Хюсеинов.
Инспекторите обаче се категорични – приемат се животни без документи.
Кланиците обвиняват контролиращите органи, че също не спазват правилата. „Изискахме нашите проверяващи органи да покажат своите здравни лични книжки. Оказа се, че такива те нямат. Всеки работник, който има допир до храна, трябва да има такава книжка”, посочи Славчев.
„В никакъв случай не се допуска. В случая ние сме контролни органи, не сме свързани с производствения процес, не работим в тия предприятия, така че никъде нормативно не е разписано, че контролният орган трябва да има здравна книжка”, обясни директорът на ОДБХ Търговище д-р Анелия Цонева.
Макар и без здравни книжки, инспекторите глобиха кланицата на Славчо Славчев.