Започна Страстната седмица. Православните християни възпоменават последните дни от земния живот на Спасителя Иисус Христос. Духовниците отслужват Света литургия и четат така нареченото "Последование на Жениха".

Смирение, съпричастност и равносметка на битието – така посрещат вярващите православни седмицата на Христовите страдания, земна смърт и възкресение. Чрез пост и искрени молитви да подготвим телата и душите си за чудото на Възкресението. Светата литургия в храм "Света Неделя" днес беше водена от Белоградчишкия епископ Поликарп.

По време на богослужението беше четена притчата от Стария завет за праведния Йосиф, син на Яков. Той е смятан за предвестник на Спасителя, защото също е бил предаден и подложен на страдания, но успява да се възвиси над греховете и духовната нищета.

„Цялата Страстна седмица е вдъхновена от молитвени последования, като първите три дни - понеделник, вторник и сряда, са посветени на Жениха – тоест, на Христос като жених за всяка една човешка душа. В сряда е денят, в който си спомняме за онази жена грешница, която отиде при Христос, беше купила миро и помаза неговите нозе”, обясни Белоградчишкият епископ Поликарп.

Тогава се изпълнява и единственото песнопение, написано от жена – "Касианина слава".

Велики четвъртък носи свещения спомен за Тайната или Последната вечеря на Христос с неговите ученици.

Духовниците отслужват Света Василиева литургия, а според народната традиция се боядисват и празничните великденски яйца.

В петък сутринта започва последованието, в което се изнася Светата плащаница. Тоест, Христос е свален от кръста, и се изнася Неговото тяло в средата на храма, за да може през целия ден християните да присъстват на тази плащаница с молитва, с поклонение.

Велика събота е най-тъжният ден от Страстната седмица, в който е опелото на Божия син. А в полунощ вярващите ще очакват радостната вест за Светото Му Възкресение.

Висш духовник от Северна Македония ще пътува заедно с българската делегация до Йерусалим, която в събота вечерта ще донесе Благодатния огън. Делегацията ще бъде начело със Старозагорския митрополит Киприан.