Започна строителството на нови 24 километра от магистрала „Струма“ – в участъка от Кресна до Сандански.

Изграждането им ще струва 280 млн. лева. В тази цена са включени общо 25 големи съоръжения – мостове, надлез над жп линия, селскостопански надлези и подлези, два пътни възела.

Първата копка беше направена в близост до село Микрево, където ще се намира един от тях – „Струмяни“, вторият ще е при Сандански.

Новият път трябва да е готов през 2019 г., но според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е абсолютно реалистично строителят да приключи около шест месеца по-рано – до края на строителния сезон на 2018 г.

Изграждането на отсечката няма да се отрази на трафика по пътя за Гърция, докато не навлезе в по-напреднал етап.

При символичното започване на строителството Павлова подчерта, че е изключително важно останалите 60 км от магистралата да бъдат завършени.

Във връзка с проблемния участък в Кресненското дефиле тя каза, че няма как пътят да бъде изместен от дефилето.

Същевременно още следващата седмица пътният възел край Кочериново, открит преди по-малко от година, се затваря за ремонт. Причината са честите катастрофи. За да се избегнат те, ще бъде изградено кръгово кръстовище.

„Имайки предвид шофирането на нашата територия, признавам, че има проблем, защото има знаци, но явно в България знаците нищо не означават“, коментира председателят на АПИ Лазар Лазаров.

Той увери, че проблемът ще бъде решен „максимално бързо“.

Кръговото на мястото на пътния възел трябва да бъде изградено за месец.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!