Прокуратурата получи втора експертиза на част от записите между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева. Тя беше предадена от главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който беше на двучасов разпит.

По думите му резултатите показват, че няма нарушения на последователността или следи от редактиране на сигнала и манипулация на записите.

Станало е ясно също така, че полученият запис не е оригинал, а презапис.

Чобанов каза още, че голяма част от записите вече са публикувани.

„Въпрос кой ни даде записите не е имало, тъй като аз обясних, че технически не е възможно да проследим обратно подателя на този журналистически сигнал. Ние така го възприемаме, той е стигнал до нас, защото някой очаква да разследваме“, каза Чобанов.

Експертизата на 11-минутна част от записите е направена от международната лаборатория „Акустек лимитед“ във Финландия, заяви Чобанов. Той обясни, че е избрана тази лаборатория, защото е работила с редица служби по света.

На „Акустек лимитед“ е бил предоставен запис, в който се говори за „опраскването“, че има СРС-та срещу посолства, споменава се името на главния прокурор.

Прокуратурата е приложила експертизата по досъдебното производство, каза Чобанов, цитиран от БТА.

Чобанов заяви, че е получил отговор от Viber, за това, че данните от изпращаните съобщения се пазят 30 месеца. Той допълни, че е поискал разпечатки от вътрешните телефони на председателя на СГС или главния прокурор, за да се удостовери дали те са разговаряли.

Другата експертиза – тази, на прокуратурата, засега остава следствена тайна.