По времето на бившата вече директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева структурата е работела с по-малко проблеми, отколкото при предшественика й проф. Владимир Пилософ, но все пак редица лоши практики са се запазили. Това посочиха в студиото на „Тази сутрин” бившият член на Обществения съвет към фонда Пламен Таушанов и Анна Илиева, която и към момента е част от съвета.

След уволнението на директора на Фонда за лечение на деца, днес се очаква да бъдат разгледани документите на близо 60 деца. От Обществения съвет на фонда посочиха, че няма забавяне при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лечение.

МЗ обясни освобождаването на Троева с регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти".

Таушанов даде повече информация и за посочения от ведомството пример – с дете, което е отпътувало за трансплантация в Германия без да е било напълно сигурно, че интервенцията е нужна и неизпълнима у нас. По думите му изследванията са показали, че пациентът няма цироза и изразена холистаза. Освен това не е била направена консултация с трансплантолог, а единият от запитаните външни експерти (покойният доц. Желев) е бил неясен в становището си къде е по-добре да се извърши лечението.

„През 2016 г. във фонда са употребени 26 млн., през 2015 г. – 16 млн. за същото количество деца. Къса се връзката между директора и Обществения съвет – директорът еднолично решава кой външен експерт да даде становище, често има много грешки или падат в съда”, обясни Таушанов.

От Обществения съвет са изпратили докладна до здравния министър с установените нарушения още на 1 септември. Подобна е имало и по времето на Пилософ, като тогава е имало 20 нарушения, докато сега са били 10. „Проблемите във фонда започнаха през 2013 г., когато беше (Таня) Андреева министър, защото започнаха незаконосъобразно да спират деца от лечение, за да се насочат към определени лечебни заведения (…) Насочването на това дете е било към Хамбург, починалият експерт изпраща там деца от 15 г.”, заяви Таушанов.

По думите му тук е възможно да става дума за корупционни схеми. И той, и Илиева обаче не смятат, че директорът на фонда е пряко замесен – по-скоро става дума за интересите на експертите. В същото време, на сайта на фонда няма информация къде, с каква диагноза и на каква цена са пращани деца на лечение през последните 3-4 години.

И двамата подчертаха, че комуникацията с Троева е била по-добра, отколкото с Пилософ, имало е и премахване на някои от заварените от нея проблеми. В същото време Общественият съвет продължава да действа „на сляпо” – Илиева обясни, че тя и колегите й нямат информация за забавените случаи, гласуват по вече зададен дневен ред и разглеждат предварително подготвени папки. Така, например, Байрям е бил гласуван през ноември миналата година, а седмици след началото на 2017 г. станало ясно, че момчето още не е заминало за трансплантация.

„В този вид, в който е фондът и Общественият съвет, по-добре да не съществуват”, призна Анна Илиева.