Задава се грипна епидемия, но тя няма да е пандемична. Това сочат прогнозите на Световната здравна организация. Въпреки това тежки усложнения получава всеки трети заболял българин. Причината - едва 2% от населението се ваксинира.

Опашки пред кабинетите на общопрактикуващите лекари няма, но всеки ден идват пациенти с оплаквания.

Грипът, който ще ни разболява, се очаква да е причинен от щамовете Калифорния, Швейцария и Пукет. С други думи - ще протече подобно на миналата година - висока температура, мускулни болки и отпадналост. Грипният вирус срива имунната система и организмът става уязвим. Протичането на заболяването е непредвидимо.

Като теглим чертата, най-тежката дихателна инфекция е тази след грип. Затова се отнасяме и с особено внимание към тези вируси. Не че е приятно да си хремав, но хремата по принцип не носи опасност за живота, коментира проф. Мира Кожухарова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Световната здравна организация и Съветът на Европа препоръчват през този сезон имунизациите в съюза да достигнат 75% и по този начин да се изгради така нареченият колективен имунитет. Грипът се очаква към края на годината.

Според медиците все още не е късно да си сложите противогрипна ваксина. Условието е да сте здрави.