За първи път от три години Националната обсерватория „Рожен" не е пред закриване. Българската академия на науките е осигурила пари за издръжка и минимални заплати за учените.

Предстои обаче да стане ясно дали проблемите на обсерваторията са приключили и дали ще има достатъчно средства за следващата 2014 г.

Зимата в Рожен вече дойде, но за първи път от 2010 г. насам астрономите не се чувстват обречени - те ще имат заплати, макар и минимални, до края на годината, както и пари за поддръжка на астрономическите съоръжения.

„Средната заплата за Академията е от порядъка на 600 лева. Никога не сме говорили за това на нас дали ни стига, или не ни стига заплатата. Ние говорим за това дали ще има, или не, дял от науката, наречен астрономия”, обясни д-р Никола Петров от Националната обсерватория.

Въпреки добрата новина, все още не е ясен размерът на бюджета на „Рожен" за 2014 г. От него зависи дали в обсерваторията ще се правят открития, или България ще стане бяло петно за световната астрономия.

Роса Виктория Муньос е един от младите учени, които са избрали да започнат кариерата си тук. Баща й е от Чили - там се намира най-модерният и най-голям телескоп в света, за който се търсят млади специалисти.

„Засега избирам да остана в България, защото това място е най-големия комплекс на Балканите! Рядка възможност в собствената си държава да имаш такова нещо, което да ти донесе такава работа, да се развиваш по такъв начин”, обясни студентката.

На „Рожен" се подготвят за астрономическото събитие на годината - преминаването на кометата ИЗОН. Учените следят космическият й път, който ще я доведе на удобно за наблюдение разстояние до Земята. „Тя не ни застрашава - при най-голямото приближаване до Земята тя ще бъде на около 120-130 милиона километра от нас, което е сравнимо с разстоянието Земя – Слънце”, увери д-р Никола Петров.

Ако искате да наблюдавате кометата през този и следващия месец, трябва да го направите далеч от населените места - там, където светлините им няма да пречат. Гледайте към източния хоризонт, малко преди изгрев слънце.