Търговищкият окръжен съд уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно имущество за отнемане на имущество на стойност 466 067 лв. от Росен Йорданов, станал популярен и с името Юзеир Юзеиров.

От Йорданов и съпругата му се отнема предимно земеделска земя на територията на област Търговище, както и суми от продажбата на ниви, съобщават от комисията.

В голямата си част те са придобити на името на юридическо лице, на което Йорданов е едноличен собственик.

Сред отнетите имоти е и теренът в търговищкото село Славяново, на който Росен Йорданов и брат му Асен, известен като Али, построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.

 

 

Това е първото дело, заведено от комисията по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество през 2014 г. и става първото, по което има постановено съдебно решение.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.

Юзеир и брат му Али се опитаха на няколко пъти да учредят мюсюлманска партия с името „Отоман”. За това те получиха и обвинение през 2010 г., както и за митинг-събрание на незаконна политическа сила и едро хулиганство – заради строежа на паметник на турския воин.

Юзеир Юзеиров бе задържан през 2010-2011 г. в Белгия за нарушения на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници.