Висшият съдебен съвет се раздели на две колегии - прокурорска и съдийска.

ВСС реши членовете, избрани от парламента, да бъдат разделени между съдийската и прокурорската колегии според длъжността, която са заемали непосредствено преди избора си за членове на ВСС.

Около правилата за разделянето се появи напрежение, тъй като от 11-те членове, избрани от Народното събрание, осем са били съдии по различно време, но само шестима от тях могат да отидат в съдийската колегия. Останалите петима се разпределят в прокурорската.

Поради тази причина беше прието разпределението да е според последната месторабота на членовете преди избора им във ВСС.

Въпреки идеите за оставки, напуснали нямаше.

"Законодателят помогна това да се случи –знаете, че се гласуваха увеличения на заплатите  на членовете на ВСС. Ето защо смятам, че това също е един аргумент, който да мотивира колегите.... все пак да се разделят", каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

По думите на министъра на правосъдието Екатерина Захариева постижението е историческо. "Поради две гледни точки – на първо място се разделят така, както е препоръката и така както трябва да бъде – ВСС на 2 колегии. На второ място единствено този път ВСС ще вземе решението как да се раздели", поясни тя. 

Следващият път парламентът ще избере кой да влезе в съдийската и прокурорската колегия на съвета. А висшите магистрати ще заработят по новите правила още в края на април.