Всяка касова бележка ще се отчита онлайн в НАП в рамките на 5 минути от продажбата, а това неминуемо ще принуди голяма част от търговците да сменят касовите апарати или да обновят софтуера, с който работят.

Въпреки, че депутатите от БСП напуснаха заседанието, Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене текстовете, които въвеждат изискванията за онлайн отчитане на всички касови бележки в НАП. Целта е да се ограничи укриването на обороти.

Според изчисленията на данъчните в момента между 30% и 70% от оборотите у нас остават на сянка.

„Мобилните оператори изразиха опасения, че може да се стигне до срив на системата, ако всяка една бележка се предава на секундата, така че в момента обсъждаме предложението всички касови бележки да се предават в рамките на 5 минути от издаването им”, поясни директорът на НАП Галя Димитрова.

Производители на софтуер предупредиха, че ако текстовете не бъдат прецизирани, част от търговците ще бъдат привилегировани.

„Онлайн магазините не предават данни към НАП, предвижда се да бъдат регистрирани, но според нас те трябва да предават всяка една бележка дигитално. Това гарантира и правата на потребителите. Искрено се надяваме да се въведат еднакви правила, за да има равнопоставеност в бизнеса”, коментира Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Галя Димитрова е категорична, че от всички ще се получава едновременно актуална информация.

По данни на НАП у нас в момента са активни около 300 хил. касови апарати. 120 млн. лв. бил максималният възможен разход за бизнеса, ако се сменят абсолютно всички апарати, което според данъчните няма да се наложи.

„Няма как да знаем какво е съотношението между тези касови апарати. Затова смятам, че един по-гъвкав подход, стъпка по-стъпка, ще позволи на бизнеса по-лесно да се адаптира към тези изисквания”, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Срокът до края на годината най-вероятно ще бъде удължен и търговците ще трябва да отговорят на изискванията поетапно до края на 2019 г. Предстои уточняване на детайлите в наредба.