Ансамбълът ни по художествена гимнастика беше готов на 100%, беше подготвен за медал. За съжаление всичко беше на косъм – и ние, и волейболът, и борците. Може би имаше нужда нещата да се развият така, за да се заговори за състоянието и развитието на спорта в България. Така треньорът на българските гимнастички Илиана Раева започна пред bTV своя анализ на причините за шестото място, с което ансамбълът си тръгна от Олимпиадата в Лондон.

Раева подчерта, че след първото си брилянтно съчетание на финала, нейните момичета са били повлияни емоционално до голяма степен от високата оценка на съдиите, от която станало ясно че влизат в битка за медалите.

„Появи се една нервност, един адреналин, бяха в някаква еуфория. Опитах се да ги успокоя. Освен това имахме само 9 минути от едното до другото съчетание – колкото да се преоблекат и да си вземат уредите. Не че това е оправдание”, каза още треньорът на ансамбъла.

Тя отбеляза все пак, че това са малките детайли. А голямата картина показва една тежка истина за спорта у нас – че от 20 години той не е държавна политика, че липсват пари, бази и добри професионалисти.

„Липсват компетентни кадри, това е истината. Всички големи треньори напуснаха страната, няма приемственост. Няма методика на работа. Какво ще стане след Данчо Йовчев? В Рио няма да имаме отбори и спортисти. Последните, които трябва да се обвиняват, са спортистите. Те се възпитават от кадрите и условията на труд. Материалната база, финансирането и кадрите са най-важни”, категорична бе Илиана Раева.

Тя подчерта, че все пак е доволна от момичетата си, които по думите й досега са спечелили 20 медала от световни първенства.

„Допуснахме грешка, но тя дори не беше толкова жестоко наказана. Просто всички бяха категорични, че България трябва да вземе медал. Ние положихме три години къртовски труд, момичетата нямаха пропусната тренировка. Показаха, че растат с всяка година. След грешката просто им казах, че това е художествената гимнастика, това е спортът”.