Расте броят на непълнолетните майки, като социалните работници вече говорят за тенденция - раждането на деца от деца.

Само до края на октомври в Майчин дом 49 непълнолетни момичета са станали майки. Две от тях само за часове, като бебетата им са поели по пътя на отхвърленото дете.

Заявките за изоставяне от непълнолетни майки само в Майчин дом от началото на годината са 23. В по-голямата част от случаите превенцията е проработила.

„Тенденцията е и българските момичета да раждат по-рано. Според мен това са деца, към които има внимание, но изпуснати, за един купон, за едно пребиваване някъде и нещата се объркват”, казва Екатерина Христова, която е социален работник в Майчин дом.

Социалните работници казват, че най-критични са първите часове след раждането. Ако връзката майка - дете бъде създадена, тя става неразрушима. Понякога обаче сърцето на детето майка няма нужда от стрелки по пътя.

Тя е 17-годишна и вече е майка на 2 деца. Ще я наречем Катя. Забременява за първи път едва на 15. Казва, че дори не е помисляла да си тръгне от болницата сама.

„Аз го заобичах, още откакто ми го изкараха от корема. Почувствах, че вече има някой до мен, който винаги ще е до мен. И се разревах и исках веднага да го гушна. Не ми даваха да ставам, но се преборих и го взех го, колкото и да боли”, казва тя.

Според психолози отхвърлянето на новороденото е заради срам и страх. „Причините са много и са малко и в провинциалните селца и градчета. Всеки е изградил имидж. Според мен от това идва този срам. Да не сме в устата на хората, да не ни приказват. Все едно нещо лошо се е случило в семейството”, казва Вилма Петкова, психолог, директор на комплекс за социални услуги за деца и семейства.

Разкази на двата полюса. От родители на една възраст. Различен път, начертан от страхове. Социалният проблем с непълнолетните майки гледайте тази вечер в bTV репортерите, веднага след централната емисия новини!