Миналата седмица в Ахтопол се проведе първото издание на графити фестивала "We all write". 40 артисти от цяла Европа нарисуваха 30 стени и превърнаха малкия град край морето в постоянна галерия на открито.

Кога и как се ражда този вид изкуство в България и какви са нагласите у нас към графити художниците?

Снимка: bTV

Всичко започва през 2013 г. от квартал "Хаджи Димитър" в София и Дядо Добри – старецът с добро сърце, който гледа отгоре като Господ. Това е и първата графити картина върху стена, която придобива огромна популярност.

Следват още около 15 стени в целия квартал, сред които и момиче, сгушено между сивите блокове. Дъщеря на разведени родители от квартал „Хаджи Димитър” – единственото, за което мечтае е здраво семейство.

Снимка: bTV

„Животът ме вдъхнови. А това момиче е реален случай от този квартал. Няма да влизам в детайли, но хората от квартала я познават… Бях запознат със случая и исках да е реален човек и по този начин фокусираме върху този проблем, който не е само твой и мой или на още 5 човека”, обяснява Станислав Трифонов, по-известен като Насимо.

Снимка: bTV

Той не цели да предизвика емоция, а изразява проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието си: „За мен изкуството трябва да отразява това, което се случва, действителността и да подканва хората да мислят в определена посока – дали дадено нещо е правилно или не е правилно”.

Снимка: bTV

Насимо е един от най-популярните графити художници в страната. А проектът "Urban Creatures" е начинът, по който посланията на артистите стигат до хората. Така крайният източен квартал днес е известен не само с „Левски” и има туристи, които го разглеждат.

Снимка: bTV

Образци на този вид изкуство може да видите в много градове по света. А започнатото в софийския квартал се разпространява из цяла България. В галерия на открито вече е превърнат и курортния ни град Ахтопол. За новия сезон местните ще впечатляват туристите с над 30 стени нарисувани от най-добрите графити майстори в Европа. И всичко това безвъзмездно.

Снимка: bTV

На всяка картина се слага и надпис с името на автора, творбата и датата. Всяка стена се рисува с разрешението на собственика и одобрението на общината.

Снимка: bTV

Хората от малкия туристически и рибарски град одобряват идеята, но са още по-доволни от резултата.

Гледайте още тази вечер в bTV Репортерите!