Българските ценности, изнесени контрабандно, да се върнат в страната ни. Това е целта на държавна кампания за прибиране на български културни ценности, чиито старт обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

На церемония по предаването на заловени ценности, той разкри, че към момента се работи от Италия да бъдат върнати 160 ценни български икони. „Предстои да отидем и в САЩ, за да преговаряме и да създадем условия как да си връщаме български ценности, защото това е богатство на нашата страна”, заяви по повод на кампанията Рашидов.

Той посочи, че търговията с антики е на второ място след тази с дрога.

„За да се изнасят ценности, си давате сметка това какъв канал е и на какво ниво е изнасянето, заяви министърът. За първи път има държава, правителство, което си позволява да връща”, добави още културният министър.

По думите му част от държавите не са задължени със закон да връщат прихванати контрабандни ценности. Затова всички дипломатически усилия на културното ведомство и на цялото правителство са насочени в посока преговори, за да се прибират антиките ни отново у нас, увери Рашидов.

Относно работата по държавната кампания от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че се подготвя инструкция за съвместна работа на МВР, Министерство на културата и прокуратурата, за да може съкровищата на България да не напускат държавата и да останат завинаги в нашите музеи.

Върнатите днес културни ценности, засечени при опити за изнасяне зад граница, предстои да станат част от колекциите на Националния исторически музей. Неговият директор Божидар Димитров посочи, те включват уникална бронзова тракийска ризница от 5-4 век пр. Хр., римски меч и железни копия, а общата им стойност е около 300 хил. лева.