Главното мюфтийство назначава временно изпълняващ длъжността имам в пазарджишкото село Света Петка, където двама претенденти си оспорват поста почти с бой в телевизионен ефир. „Мюфтийството се разграничава от това агресивно поведение”, заяви в предаването „Тази сутрин” главният секретар на религиозната институция Ахмед Ахмедов.

Претендентите за мястото в джамията са Ибрахим Юмер, който е спечелил конкурса за имам през лятото, и загубилият Сафер Юрин, който не иска да допусне опонента си в джамията. Според районния мюфтия Абдулах Салих някой изкуствено подклажда напрежението.

„Съгласувано с местните ще има временно изпълняващ длъжността имам, докато Главното мюфтийство реши дали да проведе нов конкурс. Главното мюфтийство не е усмирител, ние само можем да сезираме органите за сигурност”, подчерта Ахмедов.

Той неколкократно изтъкна, че не е възможно спорът да е за пари. „В малко населено място, където свещенослужителят едва получава заплата, няма как да има финансови спорове – между 350 и 500 лв., обидно ниска за съжаление”, обясни той.

По думите на Ахмедов, Сафер Юрин, който проповядва в джамията, всъщност не получава заплата, защото не е назначен.

„Конфликтът там тлее от месеци. Агресивното поведение на някои граждани не е прецедент, а рецидив. Нивото е личностно, вярата няма как да предизвиква подобно поведение. Финансовите изражения не могат да породят подобно поведение”, смята Ахмедов.