Военният министър Никола Ненчев разпореди пълна проверка на инцидента на полигона на ВМЗ-Сопот край село Анево, при който загина един американец, а четирима бяха ранени.

Служба "Военна информация" ще проверява и новината на агенция Ройтерс, че в Анево са тествани оръжия за сирийската опозиция.

„Имаше сигнали, че там се използва българско оръжие. Просто исках да зная откъде и как са попаднали там. Но в Анево се касае за отношения между частна фирма и департамента на САЩ”, коментира Ненечев.

За експерти от резерва не е изненада, че боеприпаси за български гранатомети се използват в конфликти в Близкия Изток.

 „Нищо тайно не се е случило просто експертите, които се оказаха американци са дошли да се убедят в този боеприпас, с оглед на това да бъдат закупени и изнесени в регионите, в които се използват - те се използват в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан, потокът сега главно е Сирия. Не е трудно да се досетим за какво става дума”, коментира пред bTV полк. Славчо Великов.

По следите на взривената граната

По информация на bTV, инцидентът е станал при тестове на граната ОГ-7. Този тип гранати поразяват жива сила и цели на противника, разположени на открито или в окопи, сгради и лекобронирана техника.

Гранатата тежи 4 килограма. Максималната далекобойност е един километър, скоростта при изстрелване е 70 метра в секунда.

Снимка: bTV

По данни на междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжията, през 2014 година страната ни е изнесла най-много оръжия в Ирак, Афганистан, Египет, Алжир и Индия.

В Близкия Изток българските оръжейни търговци продават още в страни като Израел, Кувейт, Оман, Катар и Саудитска Арабия.

По данни на Комисията за експортен контрол, страната ни не е издавала разрешения за оръжейна търговия със Сирия.

Преди повече от година, обаче, Вазовските заводи получиха поръчка за Съединените щати. В Сопот през 2014 г. заради тази поръчка, бяха назначени още 1000 работници.

През 2014 г. България е изнесла продукти, свързани с отбраната на обща стойност 403 милиона евро. Към днешна дата 181 фирми притежават лиценз за износ и внос.

Нарушения не са констатирани, но има и откази за износ на оръжия.

  • US посолството призна: В Анево са се обучавали инструктори за Сирия
  • Единият от пострадалите при взрива в Анево българи бе изписан
  • Все още няма повдигнати обвинения за взрива в Анево
  • Експерт: Българско оръжие попада в ръцете на "Ислямска държава" чрез частни фирми
  • Лукарски: Взривът в Анево не е саботаж, няма общо с Челопечене
  • Американците, пострадали при взрива във ВМЗ-Сопот, са транспортирани в чужбина
  • Американецът, пострадал най-тежко в Анево, ще бъде транспортиран в чужбина
  • Американското разузнаване на полигона в Анево
  • Служители на ВМЗ-Сопот виждат умисъл във взрива на полигона край Анево
  • Президентът: Трябва да се носи отговорност, когато не се спазват стандартите за взривоопасни вещества