Парадният мундир на първия български летец Симеон Петров може да бъде видян единствено в изложбата „Памет за бъдещето” в Националния военноисторически музей. 

Десетки са и медицинските инструменти в изложбената зала,  които през Втората световна война са спасили живота на стотици български войници.

Това са само част от най-ценните експонати, които НВИМ ще покаже в чест на едновековния си юбилей, който е на 4 юли.

„Памет за бъдещето” е една по-различна изложба, защото е посветена на всички онези потомци, които са дарили исторически вещи и документи, свързани с техните велики прадеди. 

„В полза народу” – това е мотивът им да се разделят с ценните вещи и да ги предоставят на музея.

„Ние пък ще им бъдем добър стопанин, за да може нашите деца и внуци да могат да се докоснат до миналото”, казва доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

Посетителите на музея ще се запознаят и с отличията на първия водолаз в Българската армия и участник в Руско-турската война Густав Карлсон. Те са дарение от неговия внук Валентин Йорданов Карлсон.

Своето място в експозицията ще намерят и вещите на един от чужденците, дали живота си за българската кауза – Луи Айер, загинал като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на Дойран през 1916 г. Личната му сабя с ножна, войнишки кръст и ордени са дарени от внука му Луи Коста Айер.

Сред експонатите се отличава и бинокълът на Тодор Паница, станал част от фонда на музея чрез неговата потомка Елисавета Миладинова, а българско бойно знаме, образец 1937 г., дарено от частния колекционер Димитър Нейков със съдействието на Главна дирекция „Национална полиция“ ще повдигне националното ни самочувствие.

Ще бъдат представени и големи комплекти немски и съветски медицински инструменти от Втората световна война, минотърсачни и миночистачни апарати, походна химична лаборатория, както и прибор за далечно фотографиране.

Тази година получихме и разработка на сигнален пистолет от едно българско формирование на един български подофицер от 26 пехотен полк, Димитър Момчилов, каза директорът на музея – доц. д-р Соня Пенкова.

 Вижте част от изложбата в снимки:

Тя отбеляза пред камерата на bTV, че НВИМ съществува благодарение на даренията.

На входа на изложбата има дървен сандък: „Това е нашата капсула на времето, в нея всеки един може да сподели снимки, текст, видео и предмети“. Пенкова посочи, че сандъкът ще бъде отворен след 25 години – през 2041 г.

Вратите на изложбата „Памет за бъдещето“ отварят днес в 16:00 часа, като тя ще продължи до края на февруари.