Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане от друг състав на ВКС делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. Това става, въпреки че подсъдимите бяха окончателно оправдани още преди четири години.

Повод за възобновяването на процеса е искане на главния прокурор Сотир Цацаров въз основа на решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Димитрови и други срещу България”, съобщиха от ВКС.

Делото в Европейския съд бе заведено от близките на Чората. Българската държава е нарушила разпоредби от Европейската конвенция за правата на човека - право на живот (чл.2) и забраната за нехуманно и унизително отношение.

След това решение родителите на Чората, жена му и синът му, получиха 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, както 5000 евро и 818 лв. за разходи в производството пред Европейския съд.

Заподозреният в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров издъхна по време на полицейска операция "Респект" в Благоевград на 10 ноември 2005 г. Близките твърдят, че той е пребит до смърт от служители на МВР, докато е бил с белезници.

Пред съда като обвиняеми за причиняване на смъртта му застанаха майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков. След три осъдителни присъди, през юни 2011 г. Върховният касационен съд ги оправда напълно.

Решението за възобновяване на делото не подлежи на обжалване.