Вече 22 години Никифор от котелското село Кипилово живее с диагнозата хидроцефалия - натрупаване на течност в кухините на мозъка. Преди месец сам започнал да събира пари за операцията си. Около седмица по-късно разполагал с даже повече, отколкото му е нужно.

Никифор решава да върне доброто, като дари част от събраните за него средства на други хора в беда. Изпраща по 15 хиляди лева на многодетна майка с онкозаболяване и на 3-годишно момиченце с тежка диагноза: „Трогна ме, защото е малка и аз също от малък боледувам, до ден днешен, трябва всички заедно да помагаме”.

Снимка: bTV

Мартина Танева от Банско е момиченцето, за което Никифор е дарил пари. Допреди два месеца тя е напълно здрава, но изпада в кома след като се задавя с хапче и то попада в трахеята.

„До 3 октомври бяхме в „Пирогов”, от там ни изписаха с диагноза кома и хипоксична енцефолапатия, просто всички ни казваха молете се, молете се, свършиха си докторите работата, върнаха я към живот”, разказва майката Катрин Костадинова.

Семейството заминава за болница в Турция, където детето е оперирано. След операцията Мартина е с отворени очички, усеща допир, но не чува. Не е в съзнание. Много я боли и плаче.

Сега клиника в Израел дава надежда за Мартина. Историята трогва Банско и района. За дни са събрани 160 хиляди лева.

Снимка: bTV

Георги Ангелов е фотограф и продава творбите си благотворително, за да дари за детето: „Аз и обещах на мъничката, че когато оздравее и се изправи на крака, да и направя една страхотна фотосесия на Банско на площада”.

И докато хората помагат, майката очаква чудо.

Кампанията по набирането на средствата продължава. И вие можете да помогнете с дарение по банкова сметка:

BG96BUIB78371039070002, СИбанк, Катерина Костадинова Танева /Юнчова/