„Ако има потърпевш, и то сериозно, от тоталитарната система, за която ти негодуваш, то това съм аз – от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре”. Това каза министърът на културата в оставка Вежди Рашидов в отворено писмо.

Повод за него стана отказът на писателя Стефан Цанев от наградата „Златен век”. Един от основните му мотиви е фактът, че наскоро същата награда е връчена на Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

„Естествено е човек да има своя позиция и да приеме или отхвърли нещо, но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие”, пише още Рашидов.

„В близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов”, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш”, допълва Рашидов.

По думите му Димитър Иванов е бил предложен от музеи и университети за въпросната награда. „Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов”, пише Рашидов.

Министърът в оставка допълва, че в годините на новата демокрация има много хора, които са били „доносноци на Държавна сигурност”, но сега са ревностни демократи.

„Искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и на която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим”, завършва писмото си Рашидов.