Новата велоалея по бул. „България”, която е дълга 3,4 км., ще бъде готова до края на май и така общата дължина на местата за движение на колела ще стигнат 38 км. в София.

Това заяви пред медиите кметът на София Йорданка Фандъкова, докато проверяваше строителните дейности по изграждането на алеята и прилежащия тротоар.

Проектът е бил готов миналата година, но заради зимата изграждането е започнало през март. Стойността на проекта е около 850 000 лв, каза Фандъкова и уточни, че парите не са само за алеята, а за цялостна реконструкция на тротоарите по бул. „България” в този участък.

Изпълнителите на обекта уточняват, че цветът на паважа е направен по специална технология и има гаранцията за трайност поне 5 години. Обектът ще е в гаранция и ако има проблеми, те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, заяви кметът.

Проектират се около 9 км велотрасета в район Люлин, както и по бул. „Скобелев”, която трябва да стигне до „Патриарх Евтимий”, да обхване зоната около НДК, допълни още Йорданка Фандъкова.

Общата инвестиция в пешеходни зони в София за тази година достига 5 млн. лв., добави зам.-кметът на София Любомир Христов.