В навечерието на Великден цените на плодовете и зеленчуците са достигнали най-ниските си нива за последните шест години, отчетоха от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Заради топлата зима и пролетта без наводнения те са паднали с около 1/3 спрямо миналата година по това време. Яйцата на едро също са по-евтини с 2 стотинки. Очакванията са, дори да има традиционно предпразнично поскъпване от около 10%, те отново да останат по-евтини, отколкото миналата година.

Експертите очакват минимални колебания в цените на храните от около 2 – 3%.

Поскъпване обаче има при продуктите за козунак, като захар и стафиди.

Въпреки това цената на козунаците няма да се повиши за празника, уверяват от столична пекарна.

Според отговорника Таня Филипова, ако в козунака се влагат качествени продукти, цената му ще варира около 10 лв на кг. Под тази цена се използват консерванти и изкуствени заместители, казва тя.

Около 60 лв. ще струва празничната трапеза за седем души – с яйцата, агнешкото и козунаците, пресмята Янка Захариева.

Търговците също твърдят, че тази година Великденът ще е значително по-евтин от предишните. Все пак дори най-скромната трапеза ще струва около 35 – 40 лв.

„Ако трябва да сметнем цялата кошница за Великден – яйца, козунак, агенешко,  предполагам, че тази година ще се спестят около 5 лева, което е 15% спрямо миналата година“, казва Николай Ангелов – управител на супермаркет.

„Към момента имаме най-ниските равнища в последните шест години. Това е и при оранжерийния домат, и при внос, и при краставици. Не бих посъветвал никого да пазарува по-рано, тъй като няма да има необходимост от това – не се очаква спекулация“, коментира председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Ако няма извънредни събития, експертите очакват цените около Великден да се задържат на сегашните нива, а след Гергьовден да тръгнат по-осезаемо надолу, защото и предлагането, включително и на български плодове и зеленчуци, ще се засили.

Смятате ли, че цените на храните се вдигат умишлено преди празници?