Във Варна днес студът е малко по-поносим, вятърът утихна, но обстановката в областта остава усложнена. Почти всички пътища в региона са затворени. Въпреки това обаче снощи се е наложило 4-5 автомобила да бъдат вадени с тежка техника край Каменар. Имало е закъсала кола и до община Суворово, както и на пътя за Шумен.

Заради силния вятър на места пътят е изчистен до асфалт, което обаче подлъгва шофьорите, защото следват двуметрови преспи.

25 населени места във Варненско са без ток. Разчистени са всички маршрути на градския транспорт във Варна.

Отворен е пътят за Бургас, а до обяд южното платно на „Хемус”, както и старият път за София също трябва да са отворени.

По-критична е ситуацията в Добричка област, където абсолютно всички пътища са затворени. 50 населени места са без ток. Екипите на Енерго-Про са работили през цялата нощ, но заради силния вятър се появяват постоянно нови аварии. Вятърът в Добрич се е усилил. 11 снегорина се опитват да разчистват пътищата, но безуспешно.

В Бургаско магистрала „Тракия” остава затворена. Блокирани хора на пътя нямаше.

Пътят Бургас – Каблешково вече е отворен, а преди час е отворен пътят Бургас – Слънчев бряг, а от Бургас- Царево, съобщи Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Обходът за София е Средец – Елхово – Ямбол - София. Всички останали пътища са затворени.

И в момента на територията на цялата Бургаска област вали сняг, а температурите са ниски. Една от основните причини за затваряне на пътищата не е, че те не са почистени, а липсата на видимост, обясни Чолаков.

23 машини чистят от Зимница до Бургас, но докато не намалее вятърът, няма как да се пусне движението. В района между Айтос и Карнобат на места духа ураганен вятър с пориви над 100 км/ч. 

През нощта имахме ситуация с бременна жена в с. Равна гора, където е закъсал медицински автомобил. Жената е обслужена и настанена, обясни той.

11 души са закъсали до с. Вълчин, община Айтос, които са евакуирани.

Снощи към 22 часа пътнически влак Бургас-Карнобат посока запад закъса с 45 души. Те са евакуирани чрез друг влак, идващ от Карнобат, посока Бургас. Свалени са на гара Айтос. 10 от тях бяха настанени в детската градина с отопление и храна и вода и сутринта са си хванали влак за Варна. Останалите са транспортирани в посока Бургас и обратно по дестинации, където желаят. Няма бедстващи, подчерта Чолаков.

Не пътувайте, преди да получите информация, че пътищата са отворени, посъветва той.

Без ток са 3 населени места в община Айтос и 9 в община Сунгурларе. Работи се по отстраняването на повредите.

В Русе в момента е около минус 8 градуса. Обстановката в района се нормализира. Вятърът в града е по-скоро слаб, не вали и сняг. Извън града обаче вятърът е доста по-силен.

Остават затворени всички пътища от и към Русе. Само едно населено място все още е без вода и ток – село Хотанца.