Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата, с която се оспорва собствеността върху храм-паметника „Св. Александър Невски”. Тя е внесена от Веселин Станков, представител на дружеството „Будители”. Съдът ще вземе решение на закрито заседание. Делото започна с безпрецедентен църковен молебен пред Върховния административен съд.

С молебен и камбанен звън духовниците изразиха протеста си срещу желанието на дружество "Будители" храмът да стане държавна собственост тази сутрин.

Служебният премиер проф. Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариален акт за храм "Свети Ал. Невски" на 8 октомври 2014 г.

Година по-късно дружество "Будители" завежда дело във Върховния административен съд храмът да стане отново държавна собственост. Според дружеството това е станало с административни нарушения, защото служебното правителство не е имало правомощия да издаде такъв документ за собственост.

„Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече” каза българският патриарх.

Епископ Григорий поясни, че никой не протестира. “Просто ще отправим своите молитви към Бога за това да бъде разрешен този проблем, който се заформя от известно време”, каза той.

Вселин Станков коментира, че храмът трябва да остане „всенародна собственост, защото такъв е построен”.

От Светия синод обявиха, че Станков ги е изненадал с това дело, не е разговарял с тях преди това. Жалбоподателят пък мотивира заведеното дело с факта, че 90 години храмът е бил стопанисван от държавата.

Епископ Тихон, който е в църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”, коментира пред bTV, че камбанният звън на храмовете не е натиск върху съда. „Какъв ВАС имаме, ако се поддава на такъв натиск”, попита духовникът.

„Право на всеки човек е да заведе това дело, но трябва ли да направим всичко, което може да се направи”, така епископ Тихон коментира действията на Веселин Станков.

Във вторник, 8 декември, Светият синод ще връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки.

Магистратите ще вземат решение по спора в 30-дневен срок. Дружество "Будители" ще обжалва, ако собствеността на патриаршеския храм не стане държавна. Духовници заявиха, че могат да се обърнат и към международни правораздавателни институции.

Развитието на казуса зависи изцяло от Върховния административен съд. Магистратите трябва да решат дали делото ще бъде прекратено, или ще му се даде ход по същество. Междувременно патриаршеския храм се нуждае от спешен ремонт на покрива, защото дъждовете вече са унищожили няколко уникални стенописа.