Протести във Варна отново в защита на Морската градина. Около стотина души блокираха движението по булеварда пред общината в града за около 20 минути.

В началото на месеца над 1000 души се събраха на протест, който завърши с арести, само ден преди да бъде приет общият устройствен план на града.

Под натиска на хората, общинските съветници гласуваха пълна забрана за строителство в морския парк, но това оказа се не удовлетворява всичките искания на протестиращите.

Архитект Калина Павлова, която е един от организаторите на протеста, обясни, че настояват предишните граници на парка да бъдат възстановени. Организаторите се канят да направят и референдум по проблема.

Опитите ни днес да се свържем с някой от общинската администрация по повод исканията на протестиращите бяха неуспешни.

Според Областната управа чисто теоретично е невъзможно крайбрежната алея да бъде присъединена към Морската градина, каквото е основното искане на протестиращите. Заместник-областният управител Славчо Славов обясни, че гражданските организации не веднъж са атакували проекта „Алея първа" в съда, но всичките им искове са отхвърлени или оставени без уважение.

„Определенията, които са дали, включително и 5-членен състав на Върховния административен съд на Република България, остават или без уважение или отхвърлят изцяло исковете им. Т.е., поне съда към този момент казва, че там не вижда нещо нередно”, каза Славчо Славов.

Проектът „Алея първа" трябва да бъде изграден на територията между Морската градина и брегоукрепителните съоръжения. Част от територията бе закупена от инвеститора, а другата е отдадена на концесия от държавата.

„Аз мисля, че там наистина ще се случи едно хубаво нещо. Не защитавам никого в случая, а защитавам един хубав и модерен град с едно хубаво крайбрежие”, коментира Славчо Славов.

След като преди седмици общината вече прие общият градоустройствен план на града и сега корекции са възможни само на национален експертен съвет към регионалното министерство.

Паралелен протест в защита на Морската градина се провежда и в София. Протестиращите настояват за среща с премиера Бойко Борисов.