Въпреки снега, вятъра и студа стотици ентусиасти почетоха традицията на Богоявление - скочиха за кръста в ледените води на реките и морето.

35 смелчаци се гмурнаха в ледените води на Черно море във Варна. Богоявленският кръст беше изваден от 23-годишен студент от Военноморското училище.

„Невероятно! Много съм щастлив. Надявам се да ми носи много късмет през тази година", пожела си Младен Славчев.

51-годишен мъж улови кръста в ледените води на Марица в Пловдив. Той е известен като един от най-темпераментните фенове на местния „Локомотив”.

„Пожелавам си само живот и здраве. И успех за България! Усещането е в силата на молитвата. Молих се няколко години да го хвана. И винаги имаше късмет", каза Стефан Митков.

Лошото време наложи промяна на ритуала в Русе. Общината в последния момент забрани да се скача в Дунава, а кръстът беше хвърлен с въже от владиката в реката. 15 смелчаци до последно настояваха да спазят традицията.

Снимка: БГНЕС

Кметът Пламен Стоилов обаче изтъкна, че ситуацията е сложна. „Нямаме право да жертваме живота и здравето на всеки един от вас”, изтъкна той.

В Дупница млади мъже от клуба по кикбокс играха мъжко хоро в река Джерман под звуците на гайди и песни. Късметлия беше 17- годишният Ерик Кирилов.

„Водата е ледена, всеки, който е вътре, през цялата година да е здрав”, заяви той.

Събраните пари по традиция ще отидат за благотворителност -  за лечението на малко дете от село Самораново.