Валентин Петков стана европейски шампион в категория "Най-добра мъжка физика" за втори пореден път миналата седмица. Шампионатът се организира от Световната федерация по културизъм и се е провел миналата неделя в Санта Сузана, курортно градче до Барселона.

Снимка: bTV

Ставал е 3 пъти балкански шампион и поне 7 пъти републикански. Познат е също като треньора на звездите и човекът, преобразил тялото на Азис.

Снимка: bTV

Външността му е перфектна, но не за сметка на ума. Той също е остър като бръснач. Знае 6 езика - английски, немски, италиански, руски и малко иврит. Завършил е философия и е силно вярващ католик. Ходи всяка неделя на литургия и не се разделя с кръстчето на врата си.

Снимка: bTV

Изваяното му тяло се дължи на 5 тренировки седмично и постоянен хранителен режим, който се е превърнал в стила на живот. Казва, че е започнал да тренира още на 16 г. и това се е превърнало в начин на живот. По същото време открил и Бог.

Снимка: bTV

„Не е нещо, което се е случило изведнъж. С времето съм търсил смисъла на живота и т.н. Кръстих се по собствено желание в по-напреднала възраст - бях на 17 години. Аз си избрах – идвам от семейство, в което баща ми беше атеист, Бог да го прости, майка ми като всички други хора – не беше вярваща, но търсих и с времето сам стигнах до извода, че има Бог. Кръстих се, влязох в църквата, ходя на литургия всяка неделя”, разказва младият мъж.

Казва, че най-голямата жертва в името на спорта е неговия мързел. Въпреки това обаче намира време за всякакви странични дейности.

Снимка: bTV

Валентин Петков работи като персонален треньор от 1997 г. Магистър е в Националната спортна академия, майстор е на спорта по културизъм.