През тази учебна година вече гонят деца от училище заради публикации в социалните мрежи. Много от училищата вече са разписали вътрешни правила за общуването на питомците им чрез Facebook, Skype и Viber.

В столичното 51-во СОУ има няколко случая от последните години, в които ученици използват FB, за да унижават свои връстници.

Потърпевш е дори учител, заснет в междучасие, а към клипчето били монтирани неприлични движения на ученици. Видеото било качено във Facebook, а авторът му отстранен от клас.

„Беше нарушен престижът на институцията и нарушено личното пространство на учителите, беше публикуван материал, който не е подходящ", посочи помощник-директорът на школото Деана Милушева.

В 51 СОУ в началото на учебната година подписват декларация, с която заявяват, че няма да използват социалните мрежи за подобни действия, както и че няма да разглеждат порно сайтове. Директорът е приятел с учениците във Facebook и така следи дали спазват правилата.

Учениците нямат право и да отварят имейл от непознат адрес, тъй като може да се окаже спам писмо, което крие риск от кражба на лична информация.