Сезонът на розобера вече е в разгара си.
Репортерът на bTV Анна-Мария Конова просети една от градините в Розовата долина – в село Горно Изворово, за да разбере от стопаните повече за традициите и процеса на производство на розовото масло.
Вижте повече във видеото:
Розоберът започва в ранни зори. За да даде хубаво и ароматно розово масло, цветът се хваща почти в основата и се откъсва леко. Дъждът и лошото време не пречат – когато розите са росни и влажни, се произвежда повече розово масло и то е по-добро, разказва стопанката на градината Надежда Пенчева.
Набраният цвят се носи в гюлпаната (розоварната).
Той се изсипва в казан заедно с вода в съотношение 1:4. Чрез оглаждане от постоянно течаща вода се получава дестилация. Получената розова вода се връща за втора дестилация и след това розовото масло, което изплува, се отделя в специални съдове – така известните ни мускали, обясни Момчил Маринов, директор на историческия музей „Искра“ в Казанлък.