Ден след прогнозата за поскъпване на хляба, първото вдигане на цените вече е факт. С 10 стотинки по-скъп хляб купуват в Пловдив и района.
Най-евтиният хляб под тепетата вече струва 75 стотинки, а най-скъпият - 1 лев. Увеличението е между 7 и 10 стотинки. Пазарът в града се диктува от големите фирми производители, които първи вдигнали цената, последвали ги и малките фурни.
Според хлебопроизводители рязкото поскъпване на горивата и на брашното са основните причини за новата цена. Само за последните месеци тон брашно е поскъпнал средно с около 200 лева.
Всяка фирма, за да може да функционира нормално, тя трябва да се издържа. За да си покриеш разхода, трябва да взигаш по някакъв начин цената”, заяви управителят на хлебопекарна Николай Чуков.
Собственици на магазини казват,че въпреки недоволството от новата цена, продажбите не са намалели. Производителите предупреждават, че след дни се очаква поскъпване и на тестените изделия и закуски.