Регионалният министър Лиляна Павлова разясни на премиера част от дейностите по проекта за санитране на жилищните сгради, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” и официално стартиран днес. По думите на Павлова чрез методите за обновяване на блоковите фасади с цел енергийна ефективност се намаляват разходите за отопление с до 60%.

Предвижда се в рамките на програмата да бъдат обновени 180 сгради в цялата страна. Целта на проекта е да обхване общо 6100 български жилища и така на практика от европейското финансиране да се възползват около 13 500 души в цялата страна.

Бойко Борисов, който за кратко се присъедини към пресконференцията на регионалното ведомство, получи уверения, че изискванията за пожарната безопасност при проекта за саниране на жилищата са изцяло спазени. От възможността да се включат в енергийната инициатива могат да се възползват собствениците на сгради, проектирани до 26 април 1999 г., които са с минимум 3 етажа и общо 6 апартамента, поясни още пред премиера министър Павлова.

„Най-важното е да спестим от разходите за отопление. Общините имат право да освобождават до 7 години от данъци обновените сгради”, каза още тя и даде пример с апартамент от порядъка на 70-80 кв.метра, за чието обновяване на стойност 10 000 лева МРРБ осигурява половината.

Лиляна Павлова обяви, че 1 юли е датата, от която започва подаването на формуляри на сдруженията на собствениците, които искат да кандидатстват за финансиране по проекта. „Даваме 100 % финансиране за техническо обследване, паспорт на сградата. Плаща се 50 на сто от проектирането, както и половината от строителните работи. 70% от общите разходи за една сграда се покриват със средства по програмата”, обясни министърът. По думите й проектът не е само за саниране на панелни жилища, а за обновяване на домовете като цяло, включително и на тухлени сгради.