Уникална сърдечна операция извършиха в столичната болница "Света Анна". Лекарите наричат 71-годишния си пациент медицински феномен.

Когато най-младият професор в болница „Света Анна” преглежда Мехмед, ахва. Защото пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги могат само да четат в учебниците.

Лекарите отписват 71-годишния Мехмед малко след раждането му. Със сърдечния порок, който има, му дават най-много 20 години живот. Но Мехмед е упорит и изумява всички, защото достига достолепна възраст, при това с още едно тежко заболяване -  белодробната му артерия е в пъти по-голяма от нормалното и също не му дава шанс за дълголетие. Затова Мехмед е медицински феномен.

„Такива пациенти не доживяват на практика до такива години, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт”, коментира проф. Владимир Данов.

Мехмед претърпява 4-часова операция. При обичайните операции сърцето се изключва за 100 минути, но в този случай лекарите оперират туптящото сърце на пациента.

„На професора аз му казах още 30 деца от неговото поколение да се родят, за да помагат на хората”, казва Мехмед. „Благодаря на доктора, ако не беше той може би нямаше да видя бъдещия живот, внуците и децата си”, допълва той.

Преди да стане най-младият професор в болницата, доктор Данов е работил в Германия, имал гарантиран договор и висока заплата до пенсионирането си с клиника в Аусбург, но се връща в България и започва работа в в кардиологичното отделение в „Света Анна”.

По думите му решението е дошло спонтанно. „Човек винаги иска нещо ново и да опита нещо ново и по някой път се оказва, че това ново е достатъчно и му доставя много по-голямо удоволствие в живота. Предизвикателствата за сърдечния хирург са на първо място”, посочва той.

На Мехмед му предстои изписване в понеделник, но вече не като медицинско чудо, а като човек със здраво сърце, като на всички останали.