Протестиращи от Отворения обществен съвет във Варна подадоха сигнали до районния и главния прокурор заради отворено писмо на бившия градоначалник Кирил Йорданов, разпространено преди седмица, съобщават от Отворения обществен съвет в морската столица.

По думите на подалите сигнала, Йорданов заявява в текста на писмото, че е бил свидетел на престъпления под негово управление, но не е уведомил компетентните органи за това. Протестиращите заявиха, че това е законово нарушение и поискаха прокуратурата да се самосезира.

В същото време подписката за оставката на Общинския съвет на Варна продължава и до вторник повече от 2 хил. души са се подписали. Представителите на съвета заявиха, че подаването на оставките на общинарите няма да отнеме повече от три месеца до насрочването на нови избори.

Писмото на бившия варненски градоначалник беше разпространено чрез пресцентъра на общината миналата седмица. В него той описва протестиращите като „сутеньори, наркотрафиканти и на други черноработници, които бяха обявени за неформални лидери на най-агресивната и безпардонна част от площадната агитка". Според него „метежниците целят разбиване и унищожаване и на общинската администрация”.

Йорданов пише за "Паркинги и гаражи", твърдейки, че "и с просто око се вижда, че злоупотребите там са огромни" и обръща внимание, че „връщането на два от централните паркинги в града във владение на общината му е отнело "нерви, труд и съдебни дела", но в крайна сметка сега "те носят по около 40 000 лв. месечно, но вече в общинския бюджет.”

Доскорошния кмет на Варна коментира и скандалният според него случай със сградата на Стоматологичната поликлиника във Варна, която е общинска собственост. „Сградата е дадена под наем, без да е ясно кой прибра наемите”. За този факт обаче той предупреждавал от първите дни на първия си мандат.
В откритото си писмо до варненци той пише още за "люти битки”, които е водил за назначаването на управителите на поликлиниките във Варна, а след това Общинския съвет е гласувал за тях "щедри субсидии" при положение, че те са самостоятелни търговски дружества."


  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил