Законовото изискване всички преподаватели да се явяват на ежегоден преглед при психиатър не спомага по никакъв начин за здравето на практикуващите професията и може да се превърне в параван за административен произвол срещу тях. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” психиатърът д-р Цветислава Гълъбова, Юлиян Петров от КТ „Подкрепа” и Ема Черногорска от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

Д-р Гълъбова посочи, че вече е направила няколко прегледа „не по желание, а със съгласието на учителите – те нямат желание”. По думите й „нелепа” е не толкова наредбата, която поставя това изискване, колкото чл. 215 от просветния закон, в който е написано, че педагогически специалист с определени заболявания не може да заема длъжност: „Това е една огромна крачка назад, това е използване на психиатрията за някакви други цели”.

Тя и колегите й са категорични, че наличието на дадено заболяване не прави само по себе си даден човек опасен. В списъка има общо 8 болести, за които преподавателите трябва да бъдат проверявани. Една от тях е… педофилия: „С колегите се шегувахме как се диагностицира педофилия и като я диагностицираме като лекари, имаме ли право да разкрием на съответните органи”. В тази връзка д-р Гълъбова посочи, че наредбата я задължава да съобщи на директора на училището за състоянието на подчинените му, докато Наказателният кодекс й забранява да прави това.

Юлиян Петров отбеляза, че спорните текстове могат да доведат и до тежки съдебни дела, защото, например, наличието на шизофрения води до забрана за изпълняване на учителската професия, но, в същото време, в случая има и защита от уволнение. Така магистратите ще трябва да преценят коя наредба се прилага и коя – не.

Синдикалистът посочи, че преподавателите работят в условията на голям стрес при 5% професионално прегаряне на година, но не се прави нищо по линия на профилактиката.

Като представител на родителите, Черногорска също не приема сегашното положение. Според нея трябва да се прави психологическо обследване на преподавателите, но то да е в посока превенция на бърнаут и проверка доколко има хуманност в общуването. В тази посока са и внесените в парламента предложения за законови промени.

По думите й в момента прегледите се правят проформа, но в същото време струват до 150 лв., които се плащат от джоба на учителя.

Д-р Гълъбова отбеляза, че в момента директорът може да праща даден учител на психиатър при всяка промяна в обстоятелствата: „Това намирисва на сталинизъм”.

„Много повече ще ме е страх детето ми да го учи беден учител, отколкото учител с биполярно разстройство”, категорична беше тя.