След оставката на Слави Бинев като председател на парламентарната комисия по култура и медии на фона на протести на културните среди, недоволство избухна и срещу новия председател на комисията - Поли Карастоянова. Художници, писатели, режисьори и скулптори поискаха закриване на самата комисия.

Репортерът Денислав Борисов разговаря с четирима от тях в търсене на отговор на въпроса „Накъде върви културата у нас?”

„Когато бях млад бях войник на границата между България и Сърбия, тази граница разделяше изтока от запада. Поне така ми се струваше тогава. Разделяше две култури. Аз не се чувствах добре там. Исках да принадлежа на онази култура отвъд, на запада", чете писателят Калин Терзийски от романа си „Войник”.

„Ще ми се властта, която нали е изключителен инструмент, властта да се обърне към хората, създаващи действителна култура, и да се осъществи отново този договор между властта и хората на културата, но той да не бъде като между господари и слуги, както е било винаги в България, а да бъде договор между едни хора, които предлагат бъдещето на една държава и тези, които трябва да организират това бъдеще", коментира Терзийски.

„Държавите нямат значение. Сърдечната близост и общите ценности имат значение. Аз нямам общи ценности с повечето ми сънародници, но за сметка на това с хиляди и може би милиони хора из целия свят и затова моята родина е светът с неговата култура", обясни още Терзийски.

„В какво се превръща културата?” - отговорът дават някои от най-изявените български творци в bTV Репортерите след Централната емисия новини в 19:00 часа.