Мраз, течове и мухъл са на път да унищожат хиляди ценни картини и скулптури в Държавната художествена галерия „Борис Денев" във Велико Търново. Проблемът е от десетилетия, но няма средства за разрешаването му.

Галерията съхранява цели творчески епохи от произведения на български автори. Но от години творбите, които заедно с хранилищния фонд наброяват над 5000, са изложени на влага.

„Навсякъде има вълнички...Влага! Влагата сигурно тука отива повече от 50%, ако не 60%. Сигурно върви от подземието нагоре и се качва към горните етажи”, обяснява Надя Симеонова, екскурзовод.

Близо четвърт век галерията е и без отопление. През зимните месеци температурата вътре пада до минус 5 градуса.

„Който мине през Велико Търново, иска да види къде е галерията. А тя действително, като я погледнеш отвън, е едно бижу за града...Кой ще дойде действително в едни студени зали да гледа изкуство”, казва със съжаление Николай Сираков, директор на Художествената галерия „Борис Денев", гр. Велико Търново.

През 2008 година галерията е прехвърлена за стопанисване на местната община. Единственото, което се е променило са монтираните рампа и асансьор за хора с увреждания, но също неизползваеми през зимните месеци.

„И сега непрекъснато в студеното време дори има проблеми, защото се пукат тръби, които са абсолютно ръждясали, от това почват да боледуват стените, излъчват влага, мухъл и картините са поставени в риск", разказва за проблема и Ганчо Карабаджаков, зам. кмет по културата в община Велико Търново.

Рискът спъва и гостуващите изложби. Това води до намаляване на приходите, а общината и тази година не може да отдели средства за галерията, защото приоритетни били други проекти, които е длъжна да съфинансира.