Първа среща на синдикати, работодатели и правителство след лятната ваканция. Тристранният съвет обсъжда промени, свързани със социалната политика и жизненото равнище на хората.

Сред първите обсъдени теми бяха единната сметка за погасяване на данъчно- осигурителните задължения и представителите на синдикати, бизнес и държава се обединиха около идеята, че е настъпил хаос погасяването на данъчните осигуровки и са нужни са по-големи промени.

Тема за увеличения на минималната работна заплата и коледни добавки за пенсионерите не са обсъждани и не са в дневния ред. Социалният министър няколко пъти дава заявка, че има нагласа за увеличаване на минималната заплата от първи октомври, но като че и засега това изглежда невъзможно и най-вероятно увеличението ще се случи от първи януари. В медиите Хасан Адемов коментира и, че ще се търсят възможности за намиране на около 50 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите с доходи до 200 лева.

Синдикатите искат отпадане на единната сметка, а бизнесът настоява да се подобри софтуера и работата на администрацията. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявиха, че е налице огромен хаос в системата на НАП. „Информационната система на НАП не беше готова да посрещне нововъведението. Имаше огромен брой неподадени и подадени декларации, които заблудиха системата. За голяма част от фирмите няма яснота кои задължения са нови, кои - стари, кои са лихви, кои – главници”, заявиха от АИКБ. „Необходимо е да се разделят текущи от стари задължения. Старите задължения да подлежат на обезпечение от страна на длъжниците и автоматично да се прехвърлят към публичния изпълнител. Плащането да върви по друг ред, а не по общия ред, както сега. Трябва да се прекрати масовата практика да се блокират сметки на длъжници”, посочиха още от организацията.

Майчинство за осиновители

Синдикати, бизнес и държава дебатираха и за промени в Кодекса на труда и в частност майчинските за родители – осиновители. В момента майчинство се полага на тези, осиновили дете до двегодишна възраст, а тема на дискусията е подобни права да има и за деца до 5 г.

Законопроектът е внесен от депутатите от Коалиция за България Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева. Възрастовата граница от 5 г. е въведена, заради задължението от 5 г. детето да се включи в предучилищното образование”, обясни Пенева и посочи, че около 500 лв. на месец струва отглеждането на дете в институция, а майчинството е почти наполовина на тази сума.

Синдикатите подкрепиха предложената промяна, а Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” заяви, че не се интересува от икономическия ефект на промяна. Интересува ни човешката страна на нещата, посочи той.