На първа експертна среща в социалното министерство правителството, синдикатите и работодателите са потърсили и обсъдили варианти на дългосрочни решения за пенсионната система. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин след срещата.

Все още е възможно да бъде приет друг вариант за увеличаването на възрастта за пенсиониране. В проектобюджета за 2015 г. се предвижда възрастта и стажът за пенсиониране да се увеличат с 4 месеца за мъжете и за жените.

Социалният министър, синдикати, работодатели и експерти от НОИ и министерството обаче се събраха спешно, за да решат как да направят пенсионната система „стабилна и адекватна“. Другата седмица парламентарно представените партии ще бъдат запознати с различните варианти.

„В срещата участваха представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерство на труда и социалната политика“, заяви Калфин.

„Уточнихме се, че тази работна група ще работи, ще предлага решения, които да са дългосрочни и да доведат до две неща в пенсионната система. Първото е адекватност, второто е стабилност. Тази работна група ще предложи мерки, които ще са на 2 етапа“, каза още вицепремиерът.

Първият етап ще е в рамките на тази бюджетна процедура. Още в началото на следващата седмица Калфин ще направи среща и с парламентарните партии, ще им представи това, което работи екипът и ще очаква от тях да се съобразят с предложенията и решенията. „Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, обясни той.

„В експертната работа ще се опрем на документа, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебния кабинет. Христосков ми предаде един вариант, като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни“, уточни той.

Ивайло Калфин заяви, че ще се спрат на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. „Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични“, уточни той.

Социалният министър изрази надежда това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения. „Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години-как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система“, заяви Ивайло Калфин.

Правителството предложи през 2015 г. възрастта за пенсиониране и стажът да нарастват плавно с по 4 месеца за най-масовата категория труд. Така през 2018 г. мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените през 2021 г. - на 63. Социалният министър предлага стажът и възрастта да нарастват не с 4, а с 2 месеца.

Друг вариант предвижда плавен растеж на възрастта до 2036 г. с един месец за мъжете и два месеца за жените. И двата пола ще се пенсионират на 65 години.

И още варианти - отново пенсиониране на 65 години и за двата пола, но до 2028 г. При мъжете възрастта ще се увеличава с 2 месеца до 2016 г., а след това с 1 месец. При жените - с 2 месеца до 2017 г., а от 2018 г. с 4 месеца.

„Пенсионна система не се прави от днеска за утре. Тя не се прави с 20 лева минимална работна заплата и 2 месеца пенсионан възраст на година. Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори заедно. Иначе рискуваме да изпаднеме като тия диванните икономисти, които гио давате по телевизорите“, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

 

„В дългосрочен план, за цялата структура на системата - първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношението на универсални фондове, основни фондове, към солидарната система. Прекалено много въпроси стоят нерешени и не могат да бъдат решени за 20 дена“, коментира и Пламен Димитров от КНСБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!