Млади жени, сред които и родилка, се нуждаят от голямо количество кръв от групите А и Б. Те страдат от рядко хематологично заболяване, което се активира от вирус.

Всяка година около 100 българи си отиват от синдрома на Мошкович без изобщо да им бъде поставена диагноза.

Две от пациентките са настанени в ИСУЛ.

„Бях на почивка в Гърция. Когато се върнах имах сини петна по тялото”, споделя една от тях - Лилия. Месец и половина момичето лежи в различни болници и се влошава, без да й бъде поставена диагноза.

„Това е странно заболяване, защото една най-обикновена инфекция я отключва. След това започва да се държи като автоимунно заболяване - организмът започва да унищожава сам себе си”, обясни хематологът д-р Чавдар Ботев.

Другата пациентка в ИСУЛ започва да излиза от кома. Единственият начин да оцелее е преливането на огромно количество кръвна плазма. Между 200 и 400 кръводарители трябва да дадат кръв, за да се помогне. Лечението на пациент с това заболяване струва около 100 хиляди лева, но шансът да се възстанови напълно е много голям. Субсидията за тази година обаче е свършила и сега болницата не знае дали огромните разходи ще бъдат възстановени.

Всеки, който иска да дари кръв, за да спаси живота на трите млади жени, може да се свърже с кръвните центрове в страната.