Празничната трапеза на Бъдни вечер ще е по-скъпа поне в големите градове. Според търговците, цените на някои от традиционните ястия, като тиква, леща и сушени плодове, не са променили. По-скъпи обаче са ядките, които освен за предястие, слагаме и в тиквеника, например, и боба.
Тазгодишната трапеза сметнахме помощта на домакиня от благоевградско село, която сама си произвежда повечето от продуктите и домакиня от Бургас – най-добрият град за живеене у нас, в който, оказва се, животът е поскъпнал.
Баба Надежда от село Бачево ще даде за празничната вечеря не повече от 10 лева. Децата и внуците ще нахрани предимно с гозби домашно производство.
„Това до зелката, кромид и моркови слагаме по малко да украсим сърмата. Зелката е евтина, ама чекане не се продава. От некои хора си потърся и така", разказва възрастната жена.
Пари ще спестят и от виното: „Имаме си лозница и сме си направили, не много практично това, но за да не даваме пари.
Без придобивките от село, но за да е по-близо до домашното, Стоя си набавя продуктите от Централния кооперативен пазар в Бургас.
„Ще си купя тиква, гледам там обелена, готова тиква, ще направя тиквеник... Пълнените чушки са другите - ще използвам ориза, който ще остане от сърмите", обяснява тя.
Като добави киселото зеле, подправките, буркан мед за здраве и задължителното вино, сметката на Стоя заковава на 50 лева. Миналата година и 30 лева са й стигнали.
„Шарените бобове са увеличени и ядките... няма орехи, и естествено ние се възползваме от това нещо, че орехите ги няма и скочи цената двойно", обяснява продавачът Вяра Сеферинкина.
Където и да празнувате, знаете: 7, 9 или 11 трябва да е броят на постните ястия. Според фолклорните представи, на масата, освен всичко друго, трябва да има и сол. Вярва се, че солта пази от беди и лоши мисли.