„Не лепете етикет „Шоуто на Слави” и bTV на референдума”, заяви Тошко Йорданов в предаването „Тази събота”. „Този референдум живее живот извън предаването, защото 700 хил. души не работят в „Шоуто на Слави”. Има хора, които не ни харесват и са се подписали”, допълни Йорданов.

Заедно със сценаристите на шоуто Тошко Йорданов и Филип Станев в дебата се включи и депутатът Велизар Енчев, който единствен се е съгласил да присъства на този разговор.

„Единият мотив на депутатите да приемат референдума на Слави е да бъде спрян с Конституционния съд по-късно. Вторият мотив е страх – страхуват се да се конфронтират не толкова с българския народ, а по-скоро с bTV и „Шоуто на Слави”, защото вие оформяте общественото мнение и никой депутат не желае да влезе в пряк диалог на ваш терен”, смята Велизар Енчев.

Ние не играем на наш терен, играем на теренът създаден от политиците. Този закон за референдумите е създаден от българските политици, правилата също са създадени от тях. Това е изцяло техен терен”, смята Филип Станев.

Според Тошко Йорданов премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев са пазители на статуквото. „Премиерът е представител на бивша престъпна организация, а президентът е недоразумение”, каза Йорданов.

По повод изказването на премиера Борисов, че въпросите за референдума подлежат на разглеждане от Конституционния съд, Станев заяви: „Тези въпроси сме ги обсъдили детайлно с хора специалисти по конституционно право. Не бихме си позволили да предлагаме в публичното пространство нещо, което би съборило конституционния ред”.

Велизар Енчев е гласувал „въздържал се”, защото приема два от въпросите за референдума. „Безусловно подкрепям държавната субсидия, тъй като това е мое предложение. Подкрепям и електронното гласуване, защото това е бъдещето. Останалите четири въпроса съм категорично против”, поясни той.

Депутатът каза, че според него задължителното гласуване е противоконституционно и не трябва да бъде поставяно като въпрос на референдум.

Конституцията би трябвало да бъде променяна спрямо исканията на хората. Конституцията не е свещена крава, подлежи на промяна. По закон, Народното събрание може да променя членове на Конституцията ако не променя държавното устройство”, категоричен е Тошко Йорданов.

„Защо да не решава българският народ по тези въпроси, а депутатите да решават”, попита Йорданов.

Повече вижте във видеото.